Biomedica Lactulosa—sirup 500 ml

Humánní léčivý přípravek

Přípravek se užívá při chronické zácpě způsobené především porušením vyprazdňovacího reflexu vlivem špatných návyků. Čtěte pozorně příbalový leták.

Cena vč. DPH
210 Kč
Dostupnost
skladem


PDK: 8594002390884 | Zbozi: 18102333

Popis produktu

Přípravek ©se užívá při chronické zácpě © způsobené především © porušením vyprazdňovacího reflexu vlivem špatných návyků. Čtěte podrobně příbalový leták.

Účinné látky

Lactulosum
Galactosum
Tagatosum

Užití

Lactulosa je syntetický disacharid, složený z molekuly fruktózy a molekuly galagtózy. V přírodě se nevyskytuje. Po perorálním podání působí lactulóza především v tlustém střevu, kde vlivem jejího metabolismu dochází ke snížení pH, ke změnám ve složení mikroflóry, ke snížení tvorby a vstřebávání amoniaku a nitrátů, ke zvýšení osmotického tlaku a tím ke zvětšení objemu a změkčení stolice a urychlení pasáže střevem.

Dávkování

Při zácpě: Dávkování se upravuje podle individuální odezvy pacienta, obvykle se začíná vyšší dávkou, která se po třech dnech snižuje. Dospělí zpočátku 1-3 polévkové lžíce (15-45ml) denně, dlouhodobě 2-5 kávových lžiček (10-25ml) denně. Děti od 7 do 15 let zpočátku 1 polévkovou lžíci, pak 1-2 kávové lžičky denně. Při nedostatečném účinku lze dávku zvyšovat. Po dosažení terapeutického účinku se podává přiměřeně snížená udržovací dávka. Portosystémová encefalopatie: Zpravidla se podává 30-90 ml (2-6 polévkových lžic) denně, rozděleně ve 3 dávkách. Je vhodné začít léčbu nižšími dávkami a postupně zvyšovat na optimální dávku. Při vzniku průjmu se dávkování přiměřeně sníží. Salmonelózy: 1.cyklus léčení (10-12 dní) 3x denně 1 polévkovou lžíci, 2.cyklus léčení (10-12 dní)po Zdenní přestávce v léčení: 3x denně 1 polévkovou lžíci. Pokud je nutný 3. cyklus, pak se po Zdenní přestávce podávají 3x denně 2 polévkové lžíce. Sirup se podává s vodou, čajem nebo ovocnou šťávou. Je nutný dostatečný přívod tekutin.

Příznaky

Chronická obstipace, zejména habituální.
Portosystémová encefalopatie u pokročilých jaterních cirhóz s portální hypertenzí a kolaterálním oběhem. Po portokavální anastomóze. K urychlení pasáže při RTG vyšetření tenkého střeva, ke zkrácení doby vylučování salmonel při onemocnění tyfem, paratyfem a jinými salmonelózami.

Kontraindikace

Intolerance laktózy, střevní obstrukce, galaktosemie, opatrnosti je třeba u diabetických pacientů, protože připravek může obsahovat volnou galaktózu a laktózu.

Vedlejší příznaky

Meteorismus a flatulence, zejména na počátku léčby, většinou v průběhu léčby vymizí.
Zřetelný průjem je již známkou předávkování a lze jej odstranit úpravou dávek nebo přerušením léčby. Větší ztráty vody a elektrolytů při průjmu u nemocných s těžkou jaterní lézí mohou být závažné.

Fakta

Lactulóza není hydrolyzována sacharolytickými enzymy tenkého střeva a prochází téměř nezměněna až do tlustého střeva, kde je metabolizována střevní mikroflórou za vzniku jednoduchých organických kyselin, především kyseliny mléčné a mastných kyselin s krátkým řetězcem. Pouze asi 0,25% podaného množství lactulózy se vstřebává v tenkém střevu a vylučuje se nezměněno močí. Po podání vyšších dávek (nad 25-50g) se část lactulózy vylučuje stolicí.

Poznámka

Je nutný dostatečný přívod tekutin. Uchovávat při teplotě 10-25"C, v suchu, chránit před světlem.
Údaje o firmě www.biomedica-prague.cz

Příbalový léták