Nasic—nosní sprej 10 ml

Humánní léčivý přípravek

Nasic se užívá ke snížení otoku nosní sliznice při rýmě a k podpoře hojení narušené sliznice a kůže, k úlevě při vazomotorické rýmě a k léčbě zhoršeného nosního dýchání po operacích nosu. Čtěte pozorně příbalový leták.

Cena vč. DPH
116 Kč
Dostupnost
skladem

PDK: 2921857 | Zbozi: 18116260

Popis produktu

Nasic se užívá ke snížení otoku nosní sliznice při rýmě a k podpoře hojení narušené sliznice a kůže, k úlevě při vazomotorické rýmě a k léčbě zhoršeného nosního dýchání po operacích nosu. Čtěte podrobně příbalový leták.

Účinné látky

XYLOMETAZOLINI HYDROCHLORIDUM
DEXPANTHENOLUM

Užití

K dekongesci nosní sliznice při rýmě a k podpoře hojení slizničních a kožních lézí, k úlevě při vasomotorické rýmě (rhinitis vasomotorica) a k léčbě zhoršeného nosního dýchání po operacích nosu.
Nosní podání.
Dospělí a děti si aplikují jednu dávku (jeden vstřik) do každé nosní dírky dle potřeby až 3x denně. Délka léčby závisí na individuální citlivosti a na klinické odezvě, ale neměla by překročit 7 dní, protože pro delší užití není dostatečná zkušenost.
Nasic je určen pro dospělé a děti od 6 let.

Dávkování

Nosní podání.
Dospělí a děti si aplikují jednu dávku (jeden vstřik) do každé nosní dírky dle potřeby až 3x denně. Délka léčby závisí na individuální citlivosti a na klinické odezvě, ale neměla by překročit 7 dní, protože pro delší užití není dostatečná zkušenost.

Způsob podání

stisknout, dokud se nezačne rozprašovat jemný aerosol. Lahvička s přípravkem Nasic při aplikaci spreje musí být přímo u nosní dírky a pacient by se měl během aplikace lehce nadechovat nosem.

Příznaky

Rýma, vasomotorická rýma, zhoršené nosní dýchání po operacích nosu.

Kontraindikace

Hypersenzitivita na léčivou látku(y) nebo na kteroukoli pomocnou látku uvedenou v bodě 6.1 Dále tento léčivý přípravek nesmí užívat: pacienti se suchým zánětem nosní sliznice (rhinitis sicca), děti do 6 let věku.
Pomocné | látky: roztok © benzalkonium-chloridu, | dihydrogenfosforečnan © draselný, dodekahydrát hydrogenfosforečnanu sodného, čištěná voda.

Vedlejší příznaky

Poruchy dýchacího systému (dechové, hrudní poruchy a poruchy mezihrudí):
Velmi vzácné: Přípravek Nasic může způsobit přechodné mírné podráždění (pálení nebo vysušení nosní sliznice), obzvláště u citlivých pacientů.
Velmi vzácné nebo jednotlivé případy: U pacientů se může dostavit pocit ucpaného nosu poté, co účinek léčivého přípravku odezní (překrvení sliznic po vysazení přípravku).
Dlouhodobé používání přípravku nebo časté používání vyšších dávek přípravku Nasic může mít za následek podráždění nosní sliznice (pálení v nose nebo suchost nosní sliznice) a otok nosní sliznice, který se s užíváním tohoto léku zhoršuje (polékový zánět nosní sliznice). Tento účinek se může vyvinout již po 5 dnech léčby a při nepřetržitém užívání má za následek trvalé poškození nosní sliznice (suchý zánět sliznice).
Poruchy nervového systému:
Vzácné nebo velmi vzácné: Byla zaznamenána bolest hlavy, nespavost, únava.
Srdeční poruchy:
Vzácné nebo méně časté: Vliv na srdce a cévy, projevující se jako bušení srdce, zrychlení srdečního rytmu, zvýšení krevního tlaku.
Dexpanthenolum:
Velmi vzácné: Může nastat reakce z přecitlivělosti projevující se zarudnutím v místě podání, zhoršením projevů rýmy, otokem sliznic.

Fakta

Jestliže jste použil(a) více přípravku Nasic, než jste měl(a) (předávkování nebo náhodná aplikace většího množství), můžete pozorovat tyto nežádoucí účinky: rozšíření zorniček (mydriáza), nevolnost, zvracení, modré zbarvení rtů (cyanóza), horečka, křeče, srdeční a cévní poruchy (zrychlení srdečního rytmu, poruchy srdečního rytmu, oběhové selhání, srdeční zástava, zvýšený krevní tlak), poruchy dýchacích cest (plicní otok, dýchací potíže), psychické poruchy.
Můžete také zaznamenat ospalost, snížení tělesné teploty, snížení rychlosti srdečního rytmu, pokles krevního tlaku jako při šoku, zástavu dechu a koma.

Poznámka

Tento léčivý přípravek může být užíván až po pečlivém zvážení přínosu - rizika u: - pacientů, kteří užívají inhibitory monoaminových oxidáz (MAO inhibitory) nebo jiné léčivé přípravky, které mají schopnost zvyšovat krevní tlak - pacientů se zvýšeným intraokulárním tlakem, zvláště s glaukomem s uzavřeným úhlem - pacientů s vážným kardiovaskulámím onemocněním (např. koronárním srdečním onemocněním, hypertenzí) - pacientů s feochromocytomem - pacientů s metabolickými onemocněními (např. hypertyreózou, diabetem)
Zvláštní opatrnosti je zapotřebí při užívání přípravku u pacientů s hypertrofií prostaty.
Sympatomimetika s dekongescenčními účinky mohou, obzvláště když jsou užívána po delší dobu, nebo v případě předávkování, mít za následek reaktivní překrvení nosní sliznice. Tento efekt má zpětně za následek zúžení dýchacích cest, který nutí pacienta opakovaně užívat lék, což má za následek chronické užívání. To způsobuje chronický otok (rhinitis medicamentosa) s následkem atrofie nosní sliznice (ozaena). V méně závažných případech může být vhodné přestat aplikovat sympatomimetický léčivý přípravek nejdříve do jedné nosní dírky a aplikovat jej na druhou stranu, dokud symptomy nevymizí, aby bylo alespoň částečně zachováno nosní dýchání.
Konzervační látka benzalkonium chlorid obsažená v přípravku Nasic může způsobit otok nosní sliznice, zvláště během dlouhodobého užívání. Pokud je podezření na tento nežádoucí účinek (perzistentní nosní kongesce), měl by být aplikován přípravek bez konzervačních látek. Pokud přípravek k nosní aplikaci bez konzervačních látek není k dispozici, je nutné zvážit jinou formu podání.
Xylometazolini hydrochloridum: Současné užívání inhibitorů monoaminových oxidáz tranylcyprominového typu nebo tricyklických antidepresiv může mít za následek zvýšení krevního tlaku následkem působení těchto léčivých látek na kardiovaskulární systém.

Složení

10 gramů roztoku obsahuje xylometazolini hydrochloridum 10 mg a dexpanthenolum 500 mg.
Jedna dávka 0,1 ml roztoku (odpovídá 0,10 g), obsahuje xylometazolini hydrochloridum 0,1 mg a dexpanthenolum 5,0 mg.
Pomocné látky se známým účinkem: Benzalkonium chlorid.

Příbalový léták