Dicuno 25 mg potahované tablety—30 tablet

Humánní léčivý přípravek

Nesteroidní protizánětlivý lék (NSAID). Má protizánětlivé, analgetické a horečku snižující účinky. Používá se k symptomatické léčbě akutní mírné a středně silné bolesti, jako je bolest hlavy, menstruační bolesti, bolesti zubů, horečka a bolesti svalů. Čtěte pozorně příbalový leták.

Cena vč. DPH
74 Kč
Dostupnost
skladem

PDK: 2627629 | Zbozi: 18109543

Popis produktu

Nesteroidní protizánětlivý lék (NSAID). Má protizánětlivé, analgetické a horečku snižující účinky. Používá se k symptomatické léčbě akutní mírné a středně silné bolesti, jako je bolest hlavy, menstruační bolesti, bolesti zubů, horečka a bolesti svalů. Čtěte podrobně příbalový leták.

Účinné látky

diclofenacum kalicum

Užití

1. CO JE PŘÍPRAVEK DICUNO A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Dicuno patří do skupiny léků, které se nazývají nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID).
Má protizánětlivé, analgetické a horečku snižující účinky. Dicuno se používá k symptomatické léčbě akutní mírné a středně silné bolesti, jako je bolest hlavy, menstruační bolesti, bolesti zubů, horečka a bolesti svalů, včetně akutních migrenózních bolestí hlavy.

Dávkování

Vždy užívejte přípravek Dicuno přesně podle dále uvedených doporučení. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.
Mírmé a středně silně bolestivé stavy: Dospělí (>18 let): obvyklá dávka je 25 mg až třikrát denně. Maximální doporučená denní dávka je 75 mg.
Záchvat migrény: U dospělých je nutno při migréně při prvních projevech migrenózních bolestí hlavy užít zahajovací dávku 50 mg. V případech, kde není úleva 2 hodiny po první dávce dostatečná, může se užít další 50mg dávka. V případě potřeby lze užít další 5bOmg dávky v intervalech 4 až 6 hodin, přičemž se nesmí přesáhnout celková dávka 150 mg za den. Dicuno 25 mg v záchvatu migrény je používán pouze na základě doporučení lékaře.
Tablety je nutno zapít tekutinou. Tablety se nesmějí užívat s jídlem nebo bezprostředně po jídle.
Tablety lze dělit na poloviny.
Přípravek Dicuno se nesmí podávat dětem a dospívajícím mladším 18 let věku.

Kontraindikace

Neužívejte přípravek Dicuno jestliže jste alergický/á (přecitlivělý/á) na diklofenak nebo na kteroukoli další složku přípravku Dicuno, jestliže jste měl/a v minulosti nebo v současnosti máte žaludeční nebo dvanáctníkový vřed, jestliže jste měl/a krvácení/proděravění trávicího traktu související s předchozím užíváním léků proti bolesti (nesteroidních protizánětlivých léků), jestliže máte zvýšený sklon ke krvácení, jestliže máte silně sníženou funkci jater, jestliže trpíte porfyrií (metabolická nemoc), jestliže máte těžké srdeční selhání, jestliže máte těžkou chorobu ledvin, během posledních tří měsíců těhotenství, jestliže jste v minulosti měl/a alergickou reakci jako je astma, kýchání nebo vyrážka po užívání léků proti bolesti obsahujících kyselinu acetylsalicylovou nebo jiných léků proti bolesti/zánětu patřící do skupiny NSAID (nesteroidních protizánětlivých léků).

Vedlejší příznaky

Velmi vzácně byly v souviskosti s používáním NSAID hlášeny závažné kožní reakce.
Pokud se u Vás objeví jakákoli kožní vyrážka nebo slizniční léze, přestaňte přípravek
Dicuno užívat a obraťte se na lékaře. Při planých neštovicích se doporučuje tento lék neužívat.
Přestaňte přípravek Dicuno užívat a ihned se obraťte na lékaře, pokud se u Vás vyvine kterýkoli z následujících příznaků (angioedém): otok obličeje, jazyka nebo hrdla, potíže s polykáním, kopřivka a potíže s dýcháním.
Léky, jako je přípravek Dicuno, mohou způsobit mímé zvýšení rizika infarktu myokardu nebo mrtvice. Toto zvýšené riziko je pravděpodobnější při užívání vyšších dávek a při dlouhodobé léčbě.
Nepřekračujte doporučenou dávku ani dobu léčby.
Poraďte se o léčbě s lékařem nebo lékárníkem, pokud máte problémy se srdcem, jestliže jste v minulosti měl/a mrtvici nebo pokud se domníváte, že máte zvýšené riziko těchto nemocí (například pokud máte vysoký krevní tlak, cukrovku, vysoké hladiny cholesterolu nebo pokud kouříte).
Kdykoli během léčby se může objevit žaludeční krvácení s varovnými příznaky nebo bez problémy trávicího traktu nebo pokud zaznamenáte projevy krvácení do trávicího traktu, jako je krev ve stolici, černá dehtovitá stolice nebo zvracení krve, přípravek Dicuno vysaďte a vyhledejte lékařskou pomoc.
Dlouhodobé užívání jakéhokoli typu léků proti bolesti na bolesti hlavy může bolesti hlavy zhoršit. Pokud tuto situaci zažijete nebo na ni máte podezření, je nutno se poradit s lékařem a léčbu vysadit.
Jako jiné protizánětlivé léky může přípravek Dicuno maskovat projevy nebo příznaky infekce.
Přípravek Dicuno může způsobit snížení počtu bílých krvinek, čímž může být snížena
Vaše odolnost vůči infekcím. Pokud se u Vás objeví infekce s příznaky, jako je horečka a závažné zhoršení celkového stavu nebo horečka s místními příznaky infekce, jako je bolest v krku/hrdle/ústech nebo potíže s močovými cestami, musíte ihned navštívit svého lékaře. Bude proveden test krve, aby se zkontroloval možný pokles počtu bílých krvinek (agranulocytóza). Je důležité, abyste svého lékaře informoval/a o tomto léku.

Fakta

Cílem by vždy mělo být užívání co nejnižší možné dávky po co nejkratší možnou dobu, aby se snížilo riziko nežádoucích účinků. Vyšší než doporučené dávky jsou obecně provázeny zvýšeným rizikem nežádoucích účinků. To rovněž znamená, že je třeba se vyhnout kombinování několika přípravků obsahujících nesteroidní antirevmatika ve stejnou dobu.
Před léčbou se poraďte se svým lékařem, pokud máte nebo jste měl/a kteroukoli z následujících nemocí: zánětlivou chorobu střev (ulcerózní kolitidu, Crohnovu chorobu), astma, srdeční chorobu, chorobu jater nebo ledvin, chronickou obstrukční plicní nemoc nebo chronický zánět dýchacích cest (nemoci, které vedou k zúžení dýchacích cest a omezení průtoku vzduchu, což vede k dušnosti) zánět nosní sliznice systémový lupus erythematodes (choroba pojivové tkáně), kopřivka nebo angioedém (místní otok, který se objevuje pravidelně) choroby, které vedou ke zvýšenému sklonu ke krvácení, vysoký krevní tlak nebo srdeční selhání
Starší osoby si musí být vědomy většího rizika nežádoucích účinků, které přichází s rostoucím věkem.

Složení

Léčivou látkou je 25 mg diclofenacum kalicum.
Pomocnými látkami jsou mikrokrystalická celulosa, dihydrát hydrogenfosforečnanu vápenatého, předbobtnalý škrob (kukuřičný), sodná sůl kroskarmelosy, koloidní bezvodý oxid křemičitý, magnesium-stearát, polyvinylalkohol, makrogol, mastek, oxid titaničitý (E 171), červený oxid železitý (E 172) a žlutý oxid železitý (E 172).
Dicuno 25 mg rovněž obsahuje černý oxid železitý (E 172).

Příbalový léták