Acetocaustin 0.5ml na bradavice

Zdravotnický prostředek

Acetocaustin je roztok pro léčbu bradavic. Acetocaustin se nanáší pro odstranění běžných bradavic (Verrucae vulgaris).

Cena vč. DPH
nedostupná
Dostupnost
nedostupné

PDK: 2837749 | Zbozi: 18104781

Popis produktu

Acetocaustin je roztok pro léčbu bradavic. Acetocaustin se nanáší pro odstranění běžných bradavic (Verrucae vulgaris).

Užití

Pokud lékař nedoporučí jinak, nanese se malé množství Acetocaustinu na bradavici špátlí jednou týdně. V žádném případě neaplikujte častěji.
Příprava:
Vzhledem k faktu, že monochloroctová kyselina je kůží rychle vstřebávána a dosahuje hlubší vrstvy kůže, zdravá kůže, která obklopuje bradavici, musí být vždy před zahájením léčby ochráněna dobře přilnavou, viskózní mastí nebo pastou, jako je vazelína nebo zinková pasta, aby byla ochráněna před leptavými účinky Acetocaustinu. Jedině tak bude zamezeno šíření kyseliny přes kožní trhliny a výslednému poškození tkáně bude zabráněno.
Použití u dětí:
Acetocaustin obsahuje velmi účinnou látku - kyselinu monochloroctovou. Vzhledem k jeho toxickým (tj. jedovatým) vlastnostem, mohou být jeho účinky fatální při požití dětmi - zejména batolaty vážícími méně než 15 kg. Uživatelé jsou naléhavě varováni, aby výrobek uchovávali mimo dosah dětí, zejména batolat. Vyloučit jakoukoli možnost, že děti mohou přijít do styku s Acetocaustinem, s výjimkou správného použití výrobku. U dětí do 6 let věku smí použít Acetocaustin pouze lékař. U starších dětí musí aplikaci provádět dospělá osoba.

Dávkování

Způsob použití:
Položte krabičku s lahvičkou umístěnou ve vytlačeném otvoru na stabilní místo s pevným povrchem mimo dosah dětí. Po otevření lahvičky ponořte špátli v roztoku a potřete jí bradavice. Vzhledem k tomu, Acetocaustin je vysoce leptavý, použijte množství na špátli pouze 1x týdně. Toto množství je dostačující k dosažení požadovaného výsledku. Nikdy nepoužívejte větší množství, než je zachyceno na špátli.
Jelikož je Acetocaustin silně leptavý, naneste ho pouze na bradavice a nechte zaschnout. Maximální velikost plochy pro léčbu je 2 cm2, což odpovídá ploše zhruba 1,4 cm x 1,4 cm. V případě většího množství bradavic v jedné oblasti by léčba měla začít nanesením pouze na jednu bradavici a vyčkáním na reakci. Po krátkém časovém období se buňky zničené leptavým efektem Acetocaustinu zbarví do běla a tělo je odloučí.
Pokud je vzhledem k velikosti a typu bradavic nutná opakovaná aplikace, doporučujeme postižené oblasti kůže před další léčbou vykoupat v horké vodě. Mrtvá tkáň nesmí být mechanicky odstraňována, nebo i minimální poranění může vést k infekci.
V jiných oblastech, než na chodidlech a dlaních rukou, by měly být ošetřené bradavice kontrolovány častěji, protože silně žíravé účinky Acetocaustinu můžou způsobit zajizvení.
Aplikace roztoku na oblasti těla, které nejsou snadno dosažitelné (např. plosky nohou), zvláště u pacientů se sníženou mobilitou, by měla být provedena druhou osobou. To samé platí v případě narušení jemné motoriky (např. třes rukou, ztuhlé klouby).

Prevence

před zahájením léčby pokryta dobře přilnavou, viskózní mastí (např. vazelína nebo zinková pasta), aby byla ochráněna před leptavými účinky Acetocaustinu (viz oddíl 3: "Jak používat Acetocaustin").
Vyvarujte se kontaktu se závitem (na lahvičce i víčku) a vždy skladujte lahvičku ve svislé poloze. Pokud je obsah lahvičky náhodně rozlit, chraňte se i při úklidu (např. ihned omyjte své oblečení a pokud možno otřete papírovými ubrousky).

Kontraindikace

Acetocaustin by neměl být používán: - v těhotenství (i když nejsou známky embryotoxického účinku) - u žen, kde těhotenství nemůže být s jistotou vyloučeno - v období kojení.
Nepoužívejte Acetocaustin - jestliže jste alergický/á na léčivou látku - v oblasti obličeje (roztok nesmí v žádném případě přijít do kontaktu s očima, nosní nebo ústní sliznicí) - v oblasti genitálu - na zanícené nebo poraněné bradavice - ihned po odstranění bradavice skalpelem nebo elektrokauterizací, po kryoterapii, po podkožích biomycinových injekcích, stejně tak jako po laserovém ošetření. (Rovněž pokud je kůže červená nebo zanícená po této léčbě. V takovém případě je nutné nejméně 4 týdny počkat, dokud se zánětlivá pokožka zcela nezhojí. Teprve poté lze začít léčbu Acetocaustinem) - pro léčbu mateřských znamének a stařeckých bradavic - při známé tendenci k tvorbě keloidních jizev.

Vedlejší příznaky

Po použití Acetocaustinu nelze vyloučit vytvoření otoku, před aplikací tedy z okolí léčené oblasti odstraňte všechny těsné šperky, jako jsou prsteny či náramky.
Během aplikace Acetocaustinu se mohou objevit některé nežádoucí účinky.
Hodnocení nežádoucích účinků je obvykle založeno na následující informaci vztahující se k častosti výskytu:
Velmi časté: . více než 1 případ z 10 léčených Časté: 1až 10 případů ze 100 léčených
Méně časté: 1až 10 případů na 1000 léčených Vzácné: 1 až 10 případů na 10000 léčených
Velmi vzácné:
Méně než 1 případ na 10000 léčených Není známo:
Z dostupných informací nelze určit frekvenci
Nežádocí účinky
Časté: - kožní podráždění jako např. pálení, zčervenání pokožky (může být pozorováno, obzvláště pokud byl Acetocaustin použit ihned po chirurgickém odstranění bradavic nebo elektrokauterizaci, kryoterapii, po podkožních biomycinových injekcích nebo v případě poranění bradavic po laserové terapii) - pálení a zčervenání pokožky v blízkosti bradavice (zejména v případě nerespektování doporučení uvedené v kapitole „Způsob použití“)
Velmi vzácné: - nadměrné zajizvení - reakce z přecitlivělosti - popáleniny až do 3. stupně - bakteriální infekce
V případech přecitlivělosti jako je zčervenání, velký otok, puchýřky a bolest, které mohou podstatně rozšířit léčenou oblast. V případě objevení puchýřků nebo zánětu je nutno přerušit léčbu
K zánětu lymfatických cév došlo pouze v jednotlivých případech.
V případě výskytu nežádoucích účinků:
Pokud pozorujete výše uvedené nežádoucí účinky nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím sdělte to svému lékaři, aby mohl zvážit další postup a případné další kroky.

Fakta

Při použití Acetocaustinu je zapotřebí zvláštní opatrnosti - při pochybnostech o diagnóze (tj. změny na kůži nejsou jednoznačně rozpoznané jako bradavice) - při imunitní nedostatečnosti; v těchto případech by neměl být Acetoacustin aplikován bez lékařského dohledu - u pacientů s diabetes mellitus (cukrovka), polyneuropatií, městnavým vaskulárním nemocněním nebo jinými nemocemi spojenými s narušeným krevním tokem a/nebo omezenou citlivostí.
V těchto případech by Acetocaustin neměl být aplikován bez lékařského dohledu a aplikace Acetocaustinu by měla být v rukách lékaře nebo kvalifikovaného personálu.
Důležité upozornění s ohledem na léčivou látku přípravku Acetocaustin:
Během používání Acetocaustinu dbejte zvýšené opatrnosti, roztok pro aplikaci na bradavice je velmi leptavý!
Upozornění ohledně otevření lahvičky:
Lahvička má zvýšenou stabilitu při používání! Roztok je umístěn v plastové vložce integrované v lahvičce. Z bezpečnostních důvodů je vložka naplněna pouze malým množstvím roztoku. Nikdy se nepokoušejte odstranit tuto plastovou vložku z lahvičky.
Lahvičku nikdy neotevírejte pomocí nástrojů (např. noži, nůžkami, šroubovákem atd.)!
V boku krabičky je perforované kolečko. Toto kolečko prstem vytlačte a do vzniklého otvoru umístěte lahvičku. Pokud během používání Acetocaustinu odkládáte otevřenou lahvičku, využívejte výhradně takto vytvořený "stojánek."
Otevřete lahvičku stlačením a otočením víčka vlevo najednou. Na horní ploše plastového víčka je vyznačen směr otáčení. Poté odstraňte uzávěr se špátlí (plochý perforovaný konec tyčinky spojený s vnitřní plochou víčka) pro aplikaci roztoku. Vyzkoušejte si nejprve aplikaci
Acetocaustinu pomocí špátle na list bílého papíru.

Poznámka

První pomoc:
Zdravou pokožku, která přišla omylem do kontaktu s Acetocaustinem okamžitě opláchněte velkým množstvím vody.

Složení

100 mg roztoku ke kožnímu použití obsahuje 50 mg kyseliny monochloroctové. Lahvička s 0,5 ml roztoku obsahuje 297,5 mg kyseliny monochloroctové.
Další složkou je čištěná voda.
Údaje o firmě
Temmler Pharma GmbH 8 Co. KG Tel: 0049-6421-494-0
Temmlerstrasse 2 Fax: 0049-6421-494-201 35039 Marburg / Německo
Distributor: R-MARK s.r.o. Tel: 0042-257921177
Starodvorská 13 Fax: 0042-257922506 16500 Praha 6 / Česká republika

Příbalový léták