Exoderil kožní roztok—20 ml

Humánní léčivý přípravek

Exoderil je antimykotický, protizánětlivý kožní roztok ke kožnímu podání. Jeho léčivou složkou je naftifin. Je účinný proti houbám, kvasinkám a plísním. Má také antibakteriální účinek proti různým grampozitivním a gramnegativním organismům. Čtěte pozorně příbalový leták.

Cena vč. DPH
309 Kč
Dostupnost
skladem


PDK: 1146126 | Zbozi: 18109625

Popis produktu

Exoderil je antimykotický, protizánětlivý kožní roztok ke kožnímu podání. Jeho léčivou složkou je naftifin. Je účinný proti houbám, kvasinkám a plísním. Má také antibakteriální účinek proti různým grampozitivním a gramnegativním organismům. Čtěte podrobně příbalový leták.

Účinné látky

NAFTIFINI HYDROCHLORIDUM

Užití

Přípravek Exoderil patří do skupiny léčiv zvaných dermatologika, antimykotika.
Exoderil je antimykotický, protizánětlivý kožní roztok ke kožnímu podání. Jeho léčivou složkou je naftifin. Je účinný proti houbám, kvasinkám a plísním. Vedle účinku proti plísním má naftifin také antibakteriální účinek proti různým grampozitivním a gramnegativním organismům, které se obyčejně vyskytují ve spojení s plísňovým onemocněním. Klinický účinek naftifinu se projevuje rychlým ústupem příznaků zánětu, zvláště svědění.
Přípravek se používá k léčbě: - plísňových onemocnění kůže nebo kožních záhybů; - meziprstových plísňových onemocnění; - plísňových onemocnění nehtů; - kandidových onemocnění kůže; - léčbě pytiriasis versicolor, která je vyvolána Pityrosporon orbiculare a k léčbě mykóz způsobených druhotnou bakteriální infekcí; - zánětlivých kožních plísňových onemocnění (se svěděním i bez svědění).
Exoderil roztok je zvláště vhodný při léčbě mykóz ve vlasové části hlavy, přípravky jsou vhodné pro dospělé i děti.

Dávkování

Jelikož Exoderil rychle proniká do kůže a je přítomen v různých kožních vrstvách v dostatečných koncentracích, je jej možno používat pro místní léčbu v jedné denní dávce.
Roztok se používá 1krát denně na postižené místo kůže a na jeho okolí, po očištění a osušení.
Při plísňové infekci nehtů se doporučuje používat 2krát denně.
Aby se zabránilo opakování onemocnění, v léčbě by se mělo pokračovat ještě nejméně 2 týdny po vymizení příznaků nebo po vymizení obtíží.
Celková délka léčby závisí na rozsahu, lokalizaci a charakteru onemocnění a obvykle trvá 2-4 týdny.
Bez porady s lékařem nepoužívejte přípravek déle než 4 týdny.

Příznaky

Kožní infekce se mohou projevit jako začervenání, svědění, olupování nebo praskliny kůže.
Na nohou se obvykle projevuje popraskáním nebo tvorbou šupin na kůži, ale může se též vyskytnout mírný otok, puchýřky nebo mokvající vřídky. Houbová infekce nehtů (uvnitř nebo pod nehtem) se pozná podle změny tvaru, barvy a struktury nehtu. Nehet zesílí, ztratí lesk a zkroutí se, infekce se může rozšířit i na okolní nehty.
Na těle, hlavě, krku, obličeji nebo pažích obvykle vypadá jako kruhovité oblasti s červenou vyrážkou, ale mohou se vyskytovat také šupinaté oblasti způsobující svědění.
Na hlavě také jako olupování pokožky na vlasaté části hlavy v podobě bílých šupinek (lupů).
Dále se může vyskytovat na kůži jako olupující se oblasti, které bělají z důvodu ztráty pigmentace. Oblasti jsou nápadné zejména v létě, neboť se okolí opaluje normálně. Tato forma onemocnění se vyskytuje na trupu, krku nebo pažích a může se po měsících znovu objevit, zvláště v době horka a zvýšeného pocení.

Kontraindikace

Hypersenzitivita na léčivou látku nebo na kteroukoli pomocnou látku tohoto přípravku.

Složení

Léčivou látkou je naftifini hydrochloridum 10 mg v 1 ml roztoku.
Pomocnými látkami jsou: propylenglykol, bezvodý ethanol, čištěná voda.

Příbalový léták