Sorelex 10x10 cm—1 ks

Zdravotnický prostředek

Krytí na rány SORELEX urychluje hojící procesy, odstraňuje povlak a zastavuje produkci exsudátu. Je vhodné pro hojení secernujících, infikovaných ran (např. bércové vředy). Obsahuje antimikrobiální složku octendine a regenerační složku kys. hyaluronovu.

Cena vč. DPH
nedostupná
Dostupnost
nedostupné

PDK: 3931632 | Zbozi: 18134345

Popis produktu

Krytí na rány SORELEX urychluje hojící procesy, odstraňuje povlak a zastavuje produkci exsudátu. Je vhodné pro hojení secernujících, infikovaných ran (např. bércové vředy).
Obsahuje antimikrobiální složku octendine a regenerační složku kys. hyaluronovu.

Užití

SORELEX se používá k hojení širokého spektra chronických i akutních ran s různým stupněm infekce a středním až vyšším stupněm exsudace. Je vhodný zejména pro hojení plošných kožních defektů. Jde především o bércové a diabetické vředy na podkladě žilní insuficience anebo diabetu. Vhodný je i pro léčbu proleženin, případně rozpadlých operačních ran.

Dávkování

Doporučená výměna zdravotnického prostředku SORELEX je v 2-3 denních intervalech dle stavu rány. V případě prosáknutí sekundárního krytí sekretem nebo krví je nutné měnit pouze toto sekundární krytí (frekvence výměny dle potřeby) a SORELEX je možné ponechat v ráně. Pro usnadnění se doporučuje před převazem SORELEX zvlhčit vodou nebo fyziologickým roztokem.
Pokud krytí SORELEX výrazněji nepřesahuje okraje rány a je plně nasáklé sekretem, může dojít k sundání dvěma způsoby a to odejmutím celého krytí v jednom kroku nebo odstraněním nejprve vrchní savé vrstvy a posléze spodní kontaktní lehké textilie.
SORELEX se aplikuje aktivní vrstvou přímo na ránu, tak aby barevně označená část byla směrem od rány. U ran s malou sekrecí je nutné aktivní vrstvu SORELEX zvlhčit.
Na SORELEX se přikládá vhodný typ sekundární krytí (např. absorpční). Vše se následně zafixuje.

Prevence

Přípravek se nesmí kombinovat s preparáty obsahujícími aniontové surfaktanty (např. detergenty a čistící přípravky), se kterými může tvořit nerozpustné komplexy. Tím se snižuje jeho účinnost. Učinnost SORELEX je snížena také při kombinaci s přípravky obsahujícími jód, PVP-jód či jiné oxidační látky.

Kontraindikace

V současnosti nejsou známy kontraindikace pro lokální použití hyaluronátu sodného.
Oktenidin dihydrochlorid obsažený v prostředku může u přecitlivělých jedinců vyvolat alergickou reakci. Z tohoto důvodu je krytí SORELEX kontraindikováno u pacientů přecitlivělých na oktenidin.

Vedlejší příznaky

Hyaluronát sodný je dobře tolerován. V současné době nejsou po jeho lokálním podání známy nežádoucí účinky.
Po oktenidinu byly vzácně pozorovány pocity pálení a tepla v místě aplikace. U přecitlivělých jedinců může oktenidin vyvolat alergickou reakci.
Případný výskyt nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí konzultujte se svým lékařem.

Fakta

Jen k vnějšímu použití.
Nepoužívat prostředek s poškozeným obalem.
Nepoužívat po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu.
Nepoužívat pokud je kontaktní vrstva zvlhlá (může se projevit zgelovatěním nebo přilepením vrstvy k obalu).
Uchovávejte mimo dosah dětí.

Složení

Hyaluronát sodný, Oktenidin dihydrochlorid
Hyaluronát sodný je polysacharid, který je přirozenou součástí organismu (zejména mimobuněčného prostoru) a tudíž není toxický, ani nezpůsobuje alergické či jiné reakce.
Hyaluronát sodný má unikátní fyzikálně-chemické vlastnosti, vysokou hydratační schopnost a výborné antiadhesivní vlastnosti. Vrstva hyaluronátu sodného na kontaktní vrstvě produktu SORELEX tak zabezpečuje vytvoření vhodného prostředí pro přirozené hojení rány.
Octenidine dihydrochlorid — je antiseptikum bránící vzniku infekce, která zpomaluje proces hojení ran. Octenidine má široké spektrum antimikrobiálních aktivit proti mnoha gram-pozitivním i gram-negativním bakteriím, houbám a plak-produkujícím organismům.
Jeho nástup účinku je rychlejší než u ostatních antiseptických prostředků a má širší spektrum účinku i při velmi nízkých koncentracích. Octenidine není absorbován neporušenou ani porušenou kůží — tudíž nepůsobí v celém organismu a je proto toxikologicky nezávadný i při opakovaném použití.
Údaje o firmě
Contipro a.s.
Dolní Dobrouč 401 561 02 Dolní Dobrouč
Česká republika

Příbalový léták