Hedelix sirup—100 ml

Humánní léčivý přípravek

Tradiční rostlinný léčivý přípravek užívaný k podpůrné léčbě jako expektorans při kašli provázejícím nachlazení. Použití tohoto přípravku je založeno výlučně na zkušenosti z dlouhodobého použití. Čtěte pozorně příbalový leták.

Cena vč. DPH
179 Kč
Dostupnost
skladem


PDK: 4030031894336 | Zbozi: 18100910

Popis produktu

Tradiční rostlinný léčivý přípravek užívaný k podpůrné léčbě jako expektorans při kašli provázejícím nachlazení. Použití tohoto přípravku je založeno výlučně na zkušenosti z dlouhodobého použití. Čtěte podrobně příbalový leták.

Účinné látky

HEDERAE HELICIS EXTRACTUM

Užití

Tradiční rostlinný léčivý přípravek užívaný k podpůrné léčbě jako expektorans při kašli provázejícím nachlazení.

Dávkování

Pokud není předepsáno jinak, je Hedelix sirup užíván následovně: - Dospělí a dospívající od 12 let: 3 krát denně 1 odměrná lžička (5 ml) (odpovídá denní dávce extraktu 120 mg). - Děti od 5 do 12 let: 3-4 krát denně 1/2 odměrné lžičky (2, 5 ml) (odpovídá denní dávce extraktu 60-80 mg), maximální denní dávka je 10 ml (tj. 80 mg extraktru). - Děti od 1 do 4 let: 3 krát denně 1/2 odměrné lžičky (2,5 ml) (odpovídá odpovídá denní dávce extraktu 60 mg). - Kojenci do 1 roku: 1 krát denně 1/2 odměrné lžičky (2,5 ml) (odpovídá odpovídá denní dávce extraktu 20 mg).

Způsob podání

odměrná lžička, která slouží k odměření dávky (1 lžička = 5 ml).
Hedelix sirup se má užívat nezředěný. U kojenců a batolat je možno podávat jej v malém množství čaje nebo ovocné šťávy.
Zapíjí se dostatečným množstvím tekutiny.
Užívá se při jídle nebo mezi jídly.

Kontraindikace

Neužívat při známé přecitlivělosti na výtažek z břečťanových listů nebo na kteroukoli jinou složku přípravku nebo při přecitlivělosti na rostliny z rodu Araliaceae.
Přípravek se dále nesmí užívat při nedostatku argininsukcinát-syntetázy (metabolické onemocnění ureového cyklu), kde se v jednom případě opakovaně vyskytla tato symptomatická příhoda u pětiměsíčního dítěte v úzké časové souvislosti s užíváním
Hedelix sirupu.
Podávání dětem ve věku od 2 do 4 let se doporučuje pouze pod lékařským dohledem.
Přípravek je u dětí ve věku do 2 let kontraindikován.

Vedlejší příznaky

Velmi vzácně (< 1/10 000) byly po požití léčivých přípravků s obsahem břečťanu pozorovány alergické reakce jako dyspnoe, Auinckeho edém, exanthém a urtikária.
U citlivých osob může dojít méně často (> 1/1000 až < 11/100) k výskytu gastrointestinálních obtíží (nevolnost, zvracení, průjem).

Fakta

Opatrnosti při užívání přípravku Hedelix sirup je zapotřebí u pacientů s gastritidou nebo žaludečním vředem. 5 ml (1 dávkovací lžička) Hedelix sirupu obsahuje 1,75 g sorbitolu (odpovídá 0,44 g fruktózy), tzn. cca. 0,15 BE.
Sorbitol může mít lehké laxativní účinky.
Vlivem obsahu rostlinných extraktů mohou v přípravku Hedelix sirup vzniknout zákaly nebo drobné chuťové odchylky.
Při přetrvávajících obtížích nebo při výskytu dechové nedostatečnosti, horečky nebo při hnisavém či krvavém hlenu je nutné další užívání přípravku pečlivé zvážit.

Interakce

antitusik, jako je kodein nebo dextrometorfan, se nedoporučuje.
Fertilita, těhotenství a kojení:
Bezpečnost přípravku během těhotenství a kojení nebyla dosud stanovena. Dokud nebude dostatek informací, používání přípravku v době těhotenství a kojení se nedoporučuje

Složení

100 ml obsahuje výtažek z listů břečťanu (2,2—2,9 : 1) 0,8 g extrahováno směsí ethanolu 50% (v/v) a propylenglykolu (98:2).
Pomocné látky:
Glyceromakrogol-hydroxystearát,
Badyáníková silice,
Hydroxyethylcelulóza,
Sorbitol roztok 70 % (nekrystalizující),
Propylenglykol,
Glycerol,
Čištěná voda.
Údaje o firmě ,
DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI
Krewel Meuselbach GmbH
Krewelstrasse 2
D-53783 Eitorf / Německo
Tel.: +49 2243 870
Fax: +49 2243 87175

Příbalový léták