Hedelix S.A.—kapky 50 ml

Humánní léčivý přípravek

Tradiční rostlinný léčivý přípravek používaný k podpůrné léčbě jako expektorans při kašli provázejícím nachlazení. Použití tohoto tradičního rostlinného léčivého přípravku je založeno výlučně na zkušenosti z dlouhodobého použití. Čtěte pozorně příbalový leták.

Cena vč. DPH
117 Kč
Dostupnost
skladem

PDK: 1185827 | Zbozi: 18113704

Popis produktu

Tradiční rostlinný léčivý přípravek používaný k podpůrné léčbě jako expektorans při kašli provázejícím nachlazení. Použití tohoto tradičního rostlinného léčivého přípravku je založeno výlučně na zkušenosti z dlouhodobého použití. Čtěte podrobně příbalový leták.

Účinné látky

HEDERAE HELICIS EXTRACTUM

Užití

Tradiční rostlinný léčivý přípravek používaný k podpůrné léčbě jako expektorans při kašli provázejícím nachlazení.

Dávkování

Přípravek Hedelix s.a. kapky se užívá v těchto dávkách: - Dospívající ve věku od 12 let a dospělí užívají 3 krát denně 31 kapek (odpovídá denní dávce 300 mg drogy). - Děti ve věku od 4 do 12 let užívají 3-4 krát denně 16—20 kapek (odpovídá denní dávce 150-200 mg drogy), maximální denní dávka je 62 kapek. - Děti ve věku od 2 do 4 let užívají 3 krát denně 16 kapek (odpovídá denní dávce 150 mg drogy).
Podávání dětem ve věku od 2 do 4 let se doporučuje pouze pod lékařským dohledem.
Přípravek je u dětí ve věku do 2 let kontraindikován

Příznaky

Kašel, nachlazení.

Kontraindikace

Neužívat při známé přecitlivělosti na výtažek z břečťanových listů nebo na jinou složku přípravku nebo při přecitlivělosti na rostliny z rodu Araliaceae.
Přípravek se dále nesmí užívat při nedostatku argininsukcinát-syntetázy (metabolické onemocnění ureového cyklu), kde se v jednom případě opakovaně vyskytla tato symptomatická příhoda u pětiměsíčního dítěte v úzké časové souvislosti s užíváním
Hedelixu s. a.
Podávání dětem ve věku od 2 do 4 let se doporučuje pouze pod lékařským dohledem.
Hedelix s. a. nesmí být podáván kojencům a dětem ve věku do 2 let, protože obsahuje mentol, mátový a eukalyptový olej, který by mohl případně vyvolat laryngospasmus.
Hedelix s. a. nesmí být používán z důvodu obsahu těchto látek ani u pacientů s astma bronchiale nebo s jiným onemocněním dýchacích cest, které je doprovázeno výraznou hypersenzitivitou dýchacího traktu. Inhalace mentolu, mátového a eukalyptového oleje může vést k bronchokonstrikci.

Vedlejší příznaky

Velmi vzácně (< 1/10 000) byly po požití léčivých přípravků s obsahem břečťanu pozorovány alergické reakce jako dyspnoe, Auinckeho edém, exanthem a urtikaria.
U citlivých osob může dojít méně často (> 1/1000 až < 11/100) k výskytu gastrointestinálních obtíží (nevolnost, zvracení, průjem).

Fakta

Opatmosti při užívání přípravku Hedelix s.a. je zapotřebí u pacientů s gastritidou nebo žaludečním vředem.
Hedelix s. a. neobsahuje cukr ani alkohol. Proto je vhodný i pro diabetiky a pacienty, u nichž je užívání léků s obsahem alkoholu kontraindikováno.
Vzhledem k obsahu rostlinných látek se může i při doporučeném způsobu uchovávání objevit v přípravku mírný zákal nebo nevýrazná snadno roztřepatelná usazenina na dně lékovky, případně i nepatrné chuťové odchylky, které neovlivňují jakost a účinek přípravku.
Při přetrvávajících obtížích nebo při výskytu dechové nedostatečnosti, horečky nebo při hnisavém či krvavém hlenu je nutné další užívání přípravku pečlivě zvážit.

Interakce

Současné užívání výtažku z listů břečťanu a antitusik, jako je kodein nebo dextrometorfan, se nedoporučuje.
Fertilita, těhotenství a kojení:
Bezpečnost přípravku během těhotenství a kojení nebyla dosud stanovena. Dokud nebude dostatek informací, používání přípravku v době těhotenství a kojení se nedoporučuje.

Složení

1 ml (31 kapek) přípravku obsahuje: Hederae helicis extractum (výtažek z listů břečťanu) (22-2,9:1)40 mg extrahováno směsí ethanolu 50% (V/V) a propylenglykolu (98:2)
Pomocné látky: propylenglykol, glycerol, složené aroma (obsahuje badyáníkovou silici, eukalyptovou silici, levomenthol), tekuté aroma máty rolní.
Údaje o firmě ,
DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI
Krewel Meuselbach GmbH
Krewelstrasse 2
D-53783 Eitorf
Německo

Příbalový léták