Leros Světlík lékařský nať sypaný—50 g

Bylinný čaj, užívá se zevně k obkladům očí, pomáhá při zánětu spojivek a dalších očních obtížích jako mokvající ekzém, který se může objevit kolem očí.

Cena vč. DPH
nedostupná
Dostupnost
nedostupné

PDK: 8594740101148 | Zbozi: 18103601

Popis produktu

Bylinný čaj, užívá se zevně k obkladům očí, pomáhá při zánětu spojivek a dalších očních obtížích jako mokvající ekzém, který se může objevit kolem očí.

Účinné látky

Euphrasia herba

Užití

Světlík lékařský přispívá k péči o pokožku, ve spojení s koupelí k osvěžení těla.

Dávkování

2 polévkové lžíce se povaří 5 minut v 300 ml vody, vyluhuje se 10 minut v přikryté nádobě, scedí se. Připravuje se vždy čerstvý.

Fakta

Vyrobeno v podmínkách certifikovaného systému jakosti GMP, ISO 9001:2000, HACCP.
Světlík lékařský.
Latinský název
Euphrasia officinalis L. (Scrophulariaceae - Krtičníkovité)
Lidové názvy
Ambrožka, potěšení očí, hledíček, očanka, okotěška, potěcha, těšinka, umrlčí zvonky.
Sbíraná část
Nať (Euphrasiae herba)
Použití
Působí svíravě a protizánětlivě, proto své uplatnění nachází ve formě nálevu hlavně při léčení některých očních onemocněních - pomáhá při zánětu spojivek a dalších očních obtížích jako mokvající ekzém, který se může objevit kolem očí, nebo při silné světloplachosti, při slzení očí a oční únavě. Abychom vyloučili riziko infekce, používáme k přípravě nálevu farmaceutické preparáty např. borovou vodu. K přípravě obkladů je možné používat v kombinaci s heřmánkovým květem. Kromě toho se užívá při zánětech sliznice horních cest dýchacích, proti zahlenění při kataru průdušek a nosních dutin.
Podporuje také trávení, odstraňuje zažívací obtíže a zvyšuje chuť k jídlu.
Obsahové látky
Glykosid aukubin, třísloviny, silici, hořčiny.
Doba sběru
Červenec-září
Charakteristika
Stonek je jednoduchý nebo větvený, lysý až hustě pýřitý, s listy vstřícnými, vroubkovaně až zastřihovaně zubatými, většinou se 4 až 7 páry špičatých, osinkatých zubů. Listy jsou lysé, štětinatě chlupaté nebo žláznaté, žilnatina na spodní straně vyniklá. Listeny podobné listům, listence chybějí. Květy jsou ve vrcholových listenatých klasovitých hroznech. Kalich trubkovitý nebo zvonkovitý se 4 ušty, lysý nebo stopkatě žláznatý.
Koruna bílá až fialově červená, fialkově žilkovaná, na dolním pysku a v ústí žlutá, dvoupyská. Horní pysk vyklenutý, dolní delší, plochý, odstálý, třícípý, cípy vykrajované.
Sušení, sesychací poměr
Sušíme ve svazečcích zavěšených v průvanu nebo rozprostřený v načechrané vrstvě do 10 cm, na stinném a vzdušném místě. Pokud použijeme umělé teplo, nesmí teplota překročit 35 "C. Sesychací poměr: 5:1.

Poznámka

LEROS, s.r.o. byla založena v roce 1995. Svým výrobním programem tak navázala na 40-ti letou tradici zpracování léčivých rostlin a výroby farmaceutických specialit a bylinných čajů státního podniku Léčivé rostliny - Zbraslav, jehož počátky se datují do roku 1954.
Při vývoji a výrobě se opírá o tradiční recepty obohacené o nejmodernější poznatky a výzkumy z oblasti farmacie, medicíny a bylinné léčby.
Společnost LEROS založila svou pověst na prvotřídní kvalitě svých výrobků. Pro výrobu čajů využívá hlavně vlastní suroviny, které pečlivě sleduje a kontroluje. Léčivé rostliny pro výrobu farmaceutických čajových směsí si „hlídá“ již od jejich zasetí až po finální zpracování. Sběr takto vypěstovaných bylin se provádí v optimální době tak, aby si uchovaly maximum účinných látek. Přísné kontrole podléhá i sušení a uskladnění bylin.
Výroba bylinných čajů a čajových směsí probíhá v provozu certifikovaném Státním ústavem pro kontrolu léčiv, je pečlivě testována v průběhu celého procesu ve vlastních laboratořích. Bylinné produkty jsou zpracovávány bez chemických a konzervačních přísad, pod vedením zkušených farmaceutů.
Nosným výrobním sortimentem jsou farmaceutické čajové směsi LEROS, které lze indikovat při různých diagnózách ve všech hlavních lékařských oborech. Farmaceutické speciality a bylinné čaje prošly schválením ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv a na
Ministerstvu zdravotnictví ČR, mají tedy řádnou registraci a certifikaci jako léčiva.
Společnost LEROS rozšířila pole své působnosti a vstoupila i do oblasti potravin a doplňků stravy. Produkuje tak širokou paletu bylinných, ovocných, černých i zelených čajů. Tyto čaje se také vyznačují vysokou kvalitou, zvláště díky důkladné kontrole v průběhu celé výroby, která je obdobná jako u farmaceutických specialit. Velmi oblíbené jsou například produkty řady LEROS BABY a produkty prémiové řady MILLENIUM — čaj nového tisíciletí. Při výrobě ovocných čajů řady MILLENIUM je použita moderní technologie spočívající v separaci vůní do mikrokapslí. Aroma se z těchto kapslí uvolňuje až po přelití čajového sáčku vařící vodou. Výrobky řady Millenium byly oceněny na Mezinárodním potravinářském veletrhu v Brně Salima 2000.
Čaje pro zdraví a vitalitu MILLENIUM Vital uvedla společnost LEROS již v roce 2003.
Čaje jsou vhodné především pro obnovu síly při únavě, vyčerpání, po sportovním výkonu i při velké pracovní zátěži. Snižují riziko civilizačních chorob.
V roce 2004 společnost uvedla novou produktovou řadu LEROS Natur. Výrobky této řady jsou čistě bylinné, bez umělých, chemických a konzervačních látek, umělých aroma a jiných nepopulárních látek.
Novinkou letošního roku je MILLENIUM Ovocný selekt, který obsahuje 4 druhy ovocných čajů vysoké kvality. Ojedinělost těchto čajů vytváří džusové aroma, které dodává čajům lahodnou chuť a příjemnou vůni.
Pro vánoce roku 2005 společnost inovovala svůj již tradiční Vánoční čaj. MILLENIUM
Vánoční selekt je složen z černého, zeleného a ovocného čaje. Svůj oblíbený druh čaje tak v tomto selektu nalezne každý člen rodiny.
O kvalitě produktů společnosti LEROS hovoří i certifikace a jejich vývoz nejen do Evropy, ale i do USA.
Údaje o firmě
Wwww.leros.cz

Příbalový léták