Leros Meduňka—20x1 g

Meduňkový čaj navozuje klid, příjemný spánek a dobré zažívání. Doporučuje se zejména pro osoby vyššího věku. Má účinky spasmolytické, antibakteriální.

Cena vč. DPH
54 Kč
Dostupnost
skladem 1 ks

PDK: 8594740106112 | Zbozi: 18103806

Popis produktu

Meduňkový čaj navozuje klid, příjemný spánek a dobré zažívání. Doporučuje se zejména pro osoby vyššího věku. Má účinky spasmolytické, antibakteriální.

Užití

Navozuje klid, příjemný spánek a dobré zažívání.
Má účinky: spasmolytické, antibakteriální a antifungální.
Pomáhá také při: nespavosti, depresi, herpetických virech a zvyšuje sekreci žluče.
Dlouhodobé používání snižuje hladinu krevního cholesterolu.
V lidovém léčitelství se používá také při: nadýmání, nechutenství, bolestivé menstruaci, vysokém krevním tlaku, migréně, bušení srdce a ke koupelím při revmatismu.

Dávkování

Sáček se po zalití vřící vodou nechá vyluhovat 10 minut.

Kontraindikace

Dlouhodobé používání se nedoporučuje pro děti do 6 let.

Vedlejší příznaky

Nejsou známy.

Fakta

Složení

Nať meduňky (Melissae herba)
Latinský název
Melissa officinalis L. (Lamiaceae - Hluchavkovité)
Lidové názvy
Apiastrum, melisa, marulka, matečník, medlinka, včelanka, doušník, citronelka, citronová melisa, doubravnice, kocúrník, lemonka, marule
Sbíraná část
Nať (Melissae herba)
Použití
Sedativum, stomachikum, karminativum, diaforetikum. Užívá se především při nervově podmíněných poruchách žaludečního a střevního traktu, při poruchách zažívání spojených s plynatostí a kolikami, při poruchách pohybu žlučových cest, při protibakteriální léčbě hnilobných a kvasných procesů ve střevech. Uplatňuje se při neurastenii, která ovlivňuje srdce a cévy: bušení a bolesti u srdce, zrychlení srdeční činnosti atd. Podává se také při migréně a bolestivé menstruaci. Meduňka v sobě spojuje účinky máty a heřmánku se sedativním působením.
Obsahové látky
Silice (hlavně s obsahem citronelalu, citralu, citronelolu, geraniolu, linalolu), flavonoidy, triterpeny,organické kyseliny.
Doba sběru
Červen - září
Charakteristika
Usušená nať, sbíraná v době květu nebo před úplným rozkvětem, slabého charakteristického pachu po citronu. Stonek je čtyřhranný, žláznatě chlupatý až téměř lysý, zelenošedý, ve spodní části hnědě naběhlý. Listy jsou dlouze řapíkaté, široce vejčité až kosočtverečné, na bázi široce klínovité až uťaté, hrubě pilovitě zubaté, krátce zašpičatělé. Čepel je tenká, pomačkaná, slabě chlupatá až olysalá, na svrchní straně s žilnatinou vpadlou. Na spodní straně světlejší, s ostře vyniklou světlou žilnatinou, chlupy jsou jen na silnějších žilkách. Lichopřesleny jsou málokvěté, v paždí listenů listům podobných, ale menších. Listence jsou vejčité až čárkovité. Květy jsou stopkaté. Kalich je zvonkovitý, třináctižilný, dvoupyský, horní pysk je třízubý, dolní osinkatě dvouzubý.
Koruna je žlutobílá, později růžová, trubka je zakřivená, nálevkovitá, v ústí lysá, horní pysk vykrojený, dolní třícípý. Tyčinky jsou lysé.
Sušení, sesychací poměr
Aby si meduňka ponechala svěže zelenou barvu a typickou citronovou vůni, je třeba usušit ji co nejrychleji. Sušíme ji rozprostřenou v sušárně při teplotě do 35 “C. V malém množství ji lze usušit i ve stínu, vždy za dostatečného proudění vzduchu. Pozor, snadno se zapařuje a černá. Nať meduňky balíme do papírových pytlů nebo jutových žoků.
Sesychací poměr 5:1.

Poznámka

Společnost LEROS založila svou pověst na prvotřídní kvalitě svých výrobků. Pro výrobu čajů využívá hlavně vlastní suroviny, které pečlivě sleduje a kontroluje. Léčivé rostliny pro výrobu farmaceutických čajových směsí si „hlídá“ již od jejich zasetí až po finální zpracování. Sběr takto vypěstovaných bylin se provádí v optimální době tak, aby si uchovaly maximum účinných látek. Přísné kontrole podléhá i sušení a uskladnění bylin.
Výroba bylinných čajů a čajových směsí probíhá v provozu certifikovaném Státním ústavem pro kontrolu léčiv, je pečlivě testována v průběhu celého procesu ve vlastních laboratořích. Bylinné produkty jsou zpracovávány bez chemických a konzervačních přísad, pod vedením zkušených farmaceutů.
Nosným výrobním sortimentem jsou farmaceutické čajové směsi LEROS, které lze indikovat při různých diagnózách ve všech hlavních lékařských oborech. Farmaceutické speciality a bylinné čaje prošly schválením ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv a na
Ministerstvu zdravotnictví ČR, mají tedy řádnou registraci a certifikaci jako léčiva.
Společnost LEROS rozšířila pole své působnosti a vstoupila i do oblasti potravin a doplňků stravy. Produkuje tak širokou paletu bylinných, ovocných, černých i zelených čajů. Tyto čaje se také vyznačují vysokou kvalitou, zvláště díky důkladné kontrole v průběhu celé výroby, která je obdobná jako u farmaceutických specialit. Velmi oblíbené jsou například produkty řady LEROS BABY a produkty prémiové řady MILLENIUM — čaj nového tisíciletí. Při výrobě ovocných čajů řady MILLENIUM je použita moderní technologie spočívající v separaci vůní do mikrokapslí. Aroma se z těchto kapslí uvolňuje až po přelití čajového sáčku vařící vodou. Výrobky řady Millenium byly oceněny na Mezinárodním potravinářském veletrhu v Brně Salima 2000.
Čaje pro zdraví a vitalitu MILLENIUM Vital uvedla společnost LEROS již v roce 2003.
Čaje jsou vhodné především pro obnovu síly při únavě, vyčerpání, po sportovním výkonu i při velké pracovní zátěži. Snižují riziko civilizačních chorob.
V roce 2004 společnost uvedla novou produktovou řadu LEROS Natur. Výrobky této řady jsou čistě bylinné, bez umělých, chemických a konzervačních látek, umělých aroma a jiných nepopulárních látek. © —
Novinkou jsou bylinné čaje Čaj pro těhotné v řadě Leros Baby a ZAZÍVÁNÍ v řadě Leros
Natur. V oblasti potravin se na pultech objevila novinka v podobě ovocného čaje
MILLENIUM Jablko, skořice.
O kvalitě produktů společnosti LEROS hovoří i certifikace a jejich vývoz nejen do Evropy, ale i do USA.
Společnost LEROS vyrábí v současné době okolo 160 druhů různých produktů. Jedná se o kompletní sortiment bylinných léčivých čajů a čajových směsí, dále pak o širokou paletu ovocných, černých, zelených i rooibos čajů. Velmi oblíbené jsou například produkty řady LEROS BABY, které jsou určeny pro děti a jejich maminky, dále produkty prémiové řady MILLENIUM a MILLENIUM Vital. Při výrobě ovocných čajů řady MILLENIUM byla použita nová technologie spočívající v separaci vůní do mikrokapslí. Aroma se z těchto kapslí uvolňuje až po přelití čajového sáčku vařící vodou. Čaje řady MILLENIUM Vital zase obnovují síly při únavě, vyčerpání, po sportovním výkonu i při velké pracovní zátěži.
Snižují riziko civilizačních chorob. Výrobky řady LEROS Natur jsou čistě bylinné, bez umělých, chemických a konzervačních látek, umělých aroma a jiných nepopulárních látek. V současné době probíhá dokončování dalších novinek. Věříme, že si získají svého klienta stejně dobře, jako naše ostatní produkty.
Společnost LEROS vyvinula výrobky pro prevenci i léčení různých onemocnění.
Farmaceutický sortiment tedy obsahuje byliny a bylinné směsi pro základní lékařské indikace. Ve formě sypaných čajů nebo ve formě nálevových sáčků se pak tyto čaje dostanou do lékáren a ke svému spotřebiteli. V zimních měsících máme pro vás připravené čajové směsi, které se používají zejména při chorobách dýchacích cest. Na jaře můžete použít čajové směsi, které příznivě ovlivňují metabolismus. Pro léto pak tradiční čajové směsi, která se používají při akutních infekčních onemocněních a chronických zánětech močových cest.
O byliny pro své čaje se společnost LEROS stará již od samého počátku. Některé byliny pěstují zemědělci v těch nejčistších oblastech České republiky, dle zásad ekologického zemědělství, ostatní společnost vykupuje. Přísná kontrola dodávaných surovin, nejnovější technologie a odborný dohled zkušených farmaceutů zaručují tu nejlepší kvalitu pro naše výrobky.
Údaje o firmě
Wwww.leros.cz

Příbalový léták