Herbata Plod černého bezu—50 g

Plod černého bezu působí jako prostředek proti bolesti (léčba migrény nebo zánětu trojklanného nervu). Mají i protizánětlivý účinek, slabý projímavý účinek a mírně snižují krevní tlak.

Cena vč. DPH
nedostupná
Dostupnost
nedostupné

PDK: 8594015480343 | Zbozi: 18111176

Popis produktu

Plod černého bezu působí jako prostředek proti bolesti (léčba migrény nebo zánětu trojklanného nervu). Mají i protizánětlivý účinek, slabý projímavý účinek a mírně snižují krevní tlak.

Účinné látky

Flanovoidy

Užití

Plod černého bezu se v lidovém léčitelství používá vnitřně ve formě horkého nálevu jako diaforetikum a antineuralgikum při onemocnění z nachlazení a při horečnatých onemocněních dýchacích cest. Působí jako analgetikum při neuralgiích např. při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů, kde se projevuje i účinek protizánětlivý.
Má mírně projímavé účinky a snižují krevní tlak.

Fakta

Bezinky dozrávají v srpnu a sbírají se iv září, někdy až v říjnu, zvláště tam, kde nejsou vystaveny stálému slunci. Plody jsou normálně černofialové, jako malý hrách velké bobule (peckovičky), obsahující 2.3 pecičky . Plody jsou bez nápadné vůně a mají slabě kyselou chuť. Sběr je vhodné provádět několik dní po dešti (3. suchý den), kdy bezinky jsou dobře oprané a obsahují jen menší množství vody. Přesto je vždy ještě v pitné vodě opláchneme. Bezinky se sbírají, jsou-li dostatečně zralé, bez zelených bobulí, poněvadž odtrhávání a oddělování zelených bobulí je velmi zdlouhavé a zdržuje. Bobulky se trhají rukou. Lze si pomoci i vidličkou nebo borůvkovým hřebenem, kterým se češou nejlépe.Nasbírané bezinky se musí rychle zpracovat nebo usušit, jinak totiž snadno plesniví.

Poznámka

Plody černého bezu obsahují faktor, který se dobře uplatňuje při léčbě příznaků některých bolestivých stavů. Vnitřně v nálevu při onemocněních z nachlazení a při horečnatých onemocněních dýchacích cest. Zevně k vyplachování úst. Sťáva čerstvých plodů nebo extrakt či macerát plodů sušených slouží ke zmírnění bolesti při migréně, neuralgiích apod. Dále se užívá k tišení křečovitých stavů trávícího traktu a při nadýmání.

Složení

Zralý plod obsahuje organické kyseliny, tříslovinu, antokyanová barviva, vitamin A a C a silici.
Údaje o firmě www.herbata.webgarden.cz

Příbalový léták