Herbata Květ sedmikrásky—50 g

Sedmikráska se užívá vnitřně jako adstringens a expektorans v nálevu při onemocnění plicních a zánětech horních cest dýchacích. Zevně jako dermatologikum při kožních vyrážkách, hnisavých kožních zánětech, vředech.

Cena vč. DPH
nedostupná
Dostupnost
nedostupné

PDK: 8594015480039 | Zbozi: 18112914

Popis produktu

Sedmikráska se užívá vnitřně jako adstringens a expektorans v nálevu při onemocnění plicních a zánětech horních cest dýchacích. Zevně jako dermatologikum při kožních vyrážkách, hnisavých kožních zánětech, vředech.

Účinné látky

Sedmikráska květ

Užití

Sedmikráska podporuje vykašlávání, působí protizánětlivě, svíravě a hojivě. Osvědčila se při zánětech močových cest a při zánětu ledvinových klubíček. Zevně ve formě koupelí se užívá při různých kožních chorobách jako jsou ekzémy, lupénka, lišeje, vyrážky či akné a taktéž na špatně se hojící rány.
Působení sedmikrásky je velmi mírné a nenápadné, proto se uplatňuje zejména ve směsích, kam se často přidává "jen" pro zlepšení jejich vzhledu.

Dávkování

3 lžičky drogy vhodíme do 11 vařící vody a necháme přejít var. Na 15 minut odstavíme.
Popíjíme přes den 2 šálky. Při onemocnění dýchacích cest pijeme teplý, jinak vlažný nebo studený.

Příznaky

Ekzémy, kožní vyrážky, lišeje, zánět močových cest, zánět ledvin, zvýšení látkové výměny v játrech, žlučníku a slezině, proti zimničné horečce, při chřipce, při vodnatelnosti a otocích, při chronických onemocněních dýchacích cest, při kašli .

Fakta

Sbírá se květ nebo kvetoucí nať, nejlépe na jaře, kdy obsahuje nejvíce účinných látek

Poznámka

Vytrvalá bylinka domovem v Evropě. Zdomácněla i v Severní Americe a na Novém
Zélandě. U nás je hojná na mezích, trávnících, příkopech, u cest a na pastvinách.
Vytrvalá, až 25 cm vysoká bylina. Lodyha přitiskle chlupatá, bezlistá, pouze s jedním květem. Listy v přízemní růžici, úzce obvejčité až kopisťovité, vroubkované, jednožilné, zůžené v široký řapík. Ubor 1 až 3 cm v průměru, jazykovité květy bílé až růžové, na špičce často červené, četné, terčovité květy žluté. Plodem je nažka asi 1 mm dlouhá.
Kvete převážně v II až X, za příznivých zim kvete celoročně.

Složení

Obsahuje saponiny, třísloviny, hořčiny, silici, sliz, minerální látky, pryskyřice, organické kyseliny, flavonoidy, inulin.
Údaje o firmě www.herbata.webgarden.cz

Příbalový léták