Herbata Květ hluchavky—20 g

Hluchavka bílá chrání sliznice, má protizánětlivý účinek, tlumí křečovité bolesti, působí mírně diureticky a dezinfekčně. Celkově uklidňuje. Harmonizuje menstruaci, tlumí menstruační potíže a zabraňuje nadměrnému menstruačnímu krvácení.

Cena vč. DPH
nedostupná
Dostupnost
nedostupné

PDK: 8594015480084 | Zbozi: 18113723

Popis produktu

Hluchavka bílá chrání sliznice, má protizánětlivý účinek, tlumí křečovité bolesti, působí mírně diureticky a dezinfekčně. Celkově uklidňuje. Harmonizuje menstruaci, tlumí menstruační potíže a zabraňuje nadměrnému menstruačnímu krvácení.

Účinné látky

Hluchavka

Užití

Užívá se vnitřně při zánětech horních cest dýchacích, chronické bronchitidě. Upravuje střevní činnost a reguluje stolici. Zevně se užívá jako adstringens v koupelích a obkladech při pydermiích, mokvavých ranách, furunkulose, hemeroidech apod. Použitá zevně překrvuje kůži a zmenšuje místní dráždivost. Ulehčuje odkašlávání. V lékařství se používá při chorobách močových cest, v pediatrii na léčbu předrážděného trávícího ústrojí a při průjmech. V lidovém léčitelství se hluchavka využívá v nálevu při chorobách ledvin a močového ústrojí, jako expektorants při onemocnění horních cest dýchacích, při nervové stísněnosti a nespavosti. Zevně k obkladům na rány, vředy a tvrdošíjné vyrážky.

Dávkování

1 plnou polévkovou lžíci sušených nebo i čerstvých květů spařit 1/4 litrem horké vody, nechat ustát a sladit medem. Pijí se 2 hrnky během dne.
Květ hluchavky bílé připravujeme výhradně formou nálevu.
Protože hluchavka obsahuje hodně slizových látek, můžeme si z ní udělat rosol, který přikládáme jako chladivý obklad: 5 velkých lžic sušených květů na 1 litr vody, vařit 20 minut, přecedit a nechat vychladnout.

Příznaky

Menstruační potíže, střevní problémy, dýchací obtíže, zánět močových cest, onemocnění horních cest dýchacích.

Fakta

Je to bylinka protizánětlivá, svíravá, čistí krev, podporuje výměnu látkovou, pomáhá při ekzémech, proti nespavosti a celkově uklidňuje. Vynikající je její pomoc při ženských chorobách - při silné, bolestivé a nepravidelné menstruaci, při bílém výtoku a zánětech. Zmírňuje i předmenstruační migrény a nervové potíže spojené s depresemi. Dobře se uplatňuje při chorobách prostaty spolu s vrbovkou malokvětou a zlatobýlem. Je mírně močopudná, dezinfikuje, ale nedráždí ledviny, takže je ideálním pomocníkem při všech chorobách močových cest. Pro ochranný vliv slizů na sliznice a protizánětlivý účinek se používá při zánětech ústní dutiny a horních cest dýchacích.
Mírní dráždění ke kašli. Při dlouhodobějším užívání upravuje střevní činnost, takže je vhodným prostředkem při nepravidelné stolici a sklonu k průjmu při špatném zažívání.
Hluchavka je vynikající bylinka, naprosto neškodí, může se pít jako dobrý denní čaj i dlouhodobě. Poskytuje voňavý čaj k snídaní i uklidňující čaj večer před spaním.

Poznámka

Hluchavka bílá je bylinka podobná kopřivě, ale nepálí. Její bílé pyskaté kvítečky stále dorůstají, takže se celé léto mohou sbírat na jednom místě.
Rozšířená je po celé Evropě. Nejraději roste trochu ve stínu, pod stromy a keři na zahradách, na rumištích, ve vlhčích lesích, podél cest a plotů, ale i u starých zdí a v polích jako plevel. Má ráda spíš studené a vlhké prostředí. Splést si ji nemůžeme, poznáme ji podle trpce nasládlé vůně. V každém kvítečku je kapička sladkého nektaru, kterou léčitelka abatyše Hildegarda nazývala včelí doušek. Plody jsou tmavohnědé tvrdky.

Složení

Hluchavka obsahuje třísloviny, silici, sliz, vitaminy, minerální látky, cholin, saponiny, glykosidy aj.
Údaje o firmě www.herbata.webgarden.cz

Příbalový léták