Herbata Květ podbělu—50 g

Podbělové listí, samotné nebo ve směsích se používá v nálevu, samotný nebo v prsních čajových směsích. Podběl povzbuzuje organismus a zlepšuje chuť k jídlu.

Cena vč. DPH
nedostupná
Dostupnost
nedostupné

PDK: 8594015480060 | Zbozi: 18114581

Popis produktu

Podbělové listí, samotné nebo ve směsích se používá v nálevu, samotný nebo v prsních čajových směsích. Podběl povzbuzuje organismus a zlepšuje chuť k jídlu.

Účinné látky

Květ podbělu

Užití

Podběl obecný má expektorační, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se při zánětech horních cest dýchacích k lepšímu odkašlávání a k potlačení zánětů. Užívá se v nálevu, samotný nebo v prsních čajových směsích. Má mírný močopudný a antiastmaický účinek. Lidové léčitelství doporučuje obklady z jeho výluhu na záněty žil a obtížně se hojící rány.

Dávkování

2 lžičky sušených listů (nebo napůl s květy) na 1/4 litru vody, nechat krátce přejít varem, ustát a popíjet teplé malými doušky 2 šálky denně - nemá se pít déle než 14 dní.
Odvarem se omývá podrážděná pleť při vyrážkách.

Příznaky

Dráždivý kašel, zahlenění, zánět nosohltanu, horečka, zápal plic, astma, zánět dutiny ústní, hrdla a nosních dutin, onemocnění plic a průduškové potíže.

Kontraindikace

Obsahuje kromě užitečných i některé nebezpečné látky, které při delším užívání mohou vyvolat poškození jater a záněty. Proto ho užíváme jen během potřeby, ne samostatně, dáváme přednost jeho dobrému uplatnění v čajových směsích.

Fakta

Podběl — tlumí kašel a usnadňuje vykašlávání — trápí-li vás kašel, zmírníte ho třemi šálky horkého čaje připraveného z podbělu.
Čerstvé drcené nebo umleté listy podbělu se dobře hodí jako maska na nečistou a mastnou pleť. Uklidňuje ji, napne a prokrví.

Poznámka

Květy má podběl jasně žluté a objevují se už v březnu a dubnu, sotva sleze sníh. Patří mezi první posly jara a asi se nenajde tak chudá půda, kde by se podběl nemohl uchytit. Najdeme jej na neuvěřitelných místech - na nových náspech silnic, na haldách dolů, na navážkách a rumištích, v lomech i v příkopech.
Rozmnožuje se podzemními výhonky a jeho kořenový systém je tak rozvětvený, že může zasahovat až 3 m daleko. Je to vlastně takový malý průkopníček, který se může dostat až na opuštěná a kamenitá místa, kde svými zetlelými listy vytvoří humus pro další vegetaci.
Podběl býval vždy považován za drogu chladící, to znamená proti všem horkostem: „všechny horkosti vytahuje obkládáním. Dr. Korbelář chválí čerstvé listy podbělu jako obklad na bolesti kloubů. Tento obklad z podbělu (cmunt) býval od pradávna velice oblíbeným a zcela samozřejmým lidovým lékem, protože se nemohlo hned se vším běžet k lékaři.

Složení

Obsahuje hojně slizu a tříslovin, dále silice, hořčiny, insulin, bílkoviny a fytosteroly.
Přírodní podbělová šťáva obsahuje silici, tříslovinu, hořčiny, síru, vápník, draslík a organické kyseliny.
Údaje o firmě www.herbata.webgarden.cz

Příbalový léták