Herbata Heřmánek květ na čaj—50 g

Heřmánek má hojivý a regenerační účinek. Navíc má nesmírně uklidňující účinky. Působí protizánětlivě a dezinfekčně, uvolňuje křeče a zvyšuje pocení. Přináší úlevu při léčení aftů na sliznici dutiny ústní.

Cena vč. DPH
nedostupná
Dostupnost
nedostupné

PDK: 8594015480077 | Zbozi: 18123464

Popis produktu

Heřmánek má hojivý a regenerační účinek. Navíc má nesmírně uklidňující účinky. Působí protizánětlivě a dezinfekčně, uvolňuje křeče a zvyšuje pocení. Přináší úlevu při léčení aftů na sliznici dutiny ústní.

Účinné látky

Silice
Chamazulen
Bisabolol

Užití

Vnitřně: při zažívacích potížích, provázených křečemi zažívacího traktu, má protizánětlivý a mírně svíravý účinek, zmírňuje nadýmání. Zevně: podpůrný prostředek při zánětech dutiny ústní a hltanu (kloktadlo) a při mírných zánětlivých onemocněních kůže

Dávkování

Vnitřně: 1 nálevový sáček se přelije 1/4 | vroucí vody a nechá se 5-10 minut vyluhovat v přikryté nádobě. Nesmí se vařit. Teplý nálev se pije 3x denně. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Zevně: 2 nálevové sáčky se přelijí 1/4 | vroucí vody a nechají se 5-10 minut vyluhovat v přikryté nádobě. Nesmí se vařit. Teplý nálev se použije ke kloktání, koupelím nebo obkladům několikrát denně. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.

Kontraindikace

Přecitlivělosti na heřmánek, případně jiné rostliny z čeledi hvězdnicovitých. U osob přecitlivělých na rostliny z čeledi hvězdnicovitých je vhodná zvýšená opatrnost, v ojedinělých případech může dojít ke křížové reakci s jinými druhy čeledi Asteraceae.
Nepoužívat k výplachům očí.

Fakta

Heřmánek zejména uvolňuje křeče, působí protizánětlivě, dezinfekčně a potopudně. Také příznivě působí při léčbě zánětů trávícího ústrojí, proti peptickému vředu, při nadýmání, ničí jedovaté produkty látkové výměny mikroorganismů jako jsou streptokoky nebo stafylokoky, je vhodná při angině či zánětech v dutině ústní nebo hrtanu (jako kloktadlo).
Preventivně lze dále heřmánku požít při potížích s trávením a stolicí (zácpy, průjmy), kdy se pije 2x denně nalačno heřmánkový čaj a k tomu se bere 1 až 2 lžičky mléčného napravit zcela střevní flóru. Obvykle se heřmánek bere formou nálevu, který se připravuje ze dvou čajových lžiček drogy na 200 ml vroucí vody. Při inhalaci se 1 polévková lžíce drogy vaří asi v 200 ml vody a pod přikrývkou se vdechuje 10 minut.
Protizánětlivého účinku chamazulenu (azulénů) se využívá při léčbě popálenin či při poškození kůže radiovým nebo rentgenovým zářením, neboť tato látka urychluje hojení, snižuje bolest a eliminuje tvoření jizev. Obklady či koupele z heřmánku lze použít i při dalších zánětlivých onemocněních, jako jsou např. hemeroidy.

Poznámka

Heřmánku se hojně využívá i v kosmetice, masti s chamazulénem urychlují hojení a zamezují tvorbu jizev, koupele se užívají při ošetření vlasové pokožky a zesvětlení vlasů, extrakty z heřmánku bývají v pleťových maskách nebo ústních vodách.

Složení

Obsahuje modré silice (asi 1,5%, u pěstovaných forem až 3%) s hlavní složkou chamazulenem a dále bisabolol, farnesen, hořčiny, flavonové glykosidy, kumarinové látky, cholin, sliz, apigenin, který má protikřečové účinky, a další účinné látky.
Údaje o firmě www.herbata.webgarden.cz

Příbalový léták